V. 2020 rakennetussa pientalossa 20 % energia kulutuksen laskeminen maksoi 10 k€ (8000 kWh/v vuosituotto)

Pientalojen energiaremontit käyntiin

TIEDOTE 13.5.2025

Suomalaisten asumiskulujen kohtuullistamisen puolustaja Marju Silander vaatii EU investointirahoitusta myös Suomeen

Uusi EU:n rakennusten energiatehokkuusdirektiivi astui voimaan 28.5.2024. Miten tämä vaikuttaa jatkossa suomalaisten asumiseen?

Suomalaisten pientaloasukkaiden kodit ovat EU:n vahvan kiinnostuksen ja sääntelyn kohteena. Osana EU:n rakennusten energiatehokkuusdirektiivin myötä päästötavoitteet laajenevat myös asuinrakennuksiin.

”Tämä direktiivi koskettaa meidän kaikkein koteja. Olen vaikuttanut suomalaisten pientalo- ja vapaa-ajan asukkaiden puolesta viimeisen kahden vuoden aikana rakennusten energiatehokkuusdirektiiviin. Tuloksena on, että saimme torpattua yksittäisiä asuinrakennuksia koskevat pakkoremontit. Päästöt vähenevät yhtä paljon, mutta kun se tehdään järkevästi, niin asumiskulut pysyvät kohtuullisina. Aurinkopaneelien asentaminen taloon, joka on metsän keskellä ei tuntunut järkevältä. Uuden direktiivin vaatimus, 20 % energiankulutuksen vähennys, saavutettiin v. 2020 rakennetussa 100 neliömetrin asuinrakennuksessa (kuvassa), asentamalla sen katolle 26 aurinkopaneeli (n. 11 kWp), mikä maksoi 11 000 €. Yhteistyössä saimme vietyä Suomen näkökulmaa muiden suomalaisten järjestöjen, virkamiesten ja päättäjien kanssa sekä nykyisten europarlamentaarikkojen kanssa”, Silander kertoo.

”Ilmastotavoitteet koskettavat kaikkia, mutta olosuhteet ovat täysin erilaiset esimerkiksi Italiassa ja Pohjolassa. Suomalaisten kotien ääni on saatava kuulumaan jatkossa entistä paremmin EU-lainsäädännön valmistelussa ja rahoitusmekanismeissa. Nyt on aika tuulettaa toimintatapoja ja saada myös rahoitusta Suomeen”, Silander jatkaa.

”Suomessa on lähes 1,2 miljoonaa omakotitaloa ja alati kasvavat asumiskustannukset rokottavat kotitalouksia. Nyt meidän tulee valmistella massiiviset hankkeet ja hakea tähän EU-rahoitusta, jolla jokaisessa kodissa voidaan parantaa oman kodin energiatehokkuutta, luopua fossiilisista polttoaineista ja säästää asumiskustannuksissa”, toteaa Silander.

On aika siirtyä ihmislähtöiseen ja ympäristöystävälliseen EU-politiikkaan kansalaisten näkökulmasta taloudellisesti reilulla tavalla”, hän kiteyttää.

Lisätiedot:
Marju Silander,
VTM, toiminnanjohtaja (Suomen Omakotiliitto ry, virkavapaalla 27.4.-9.6.)
puh. 050 4092561, silandermarju@gmail.com
www.marjusilander.fi

Marju Silander

1.Suomalaisten kotien puolustaja: Jokakodin energiahanke valmistelussa. Asumiskustannusten alentaminen ja asumisen ymmärryksen lisätään Brysselissä: EU:n päätöksenteossa on huomioitava paremmin meidän pohjoiset olosuhteet.

2.Yrittäjyydellä hyvinvointia ja kilpailukykyä Suomeen ja Eurooppaan: EU-lainsäädäntöä pienet ensin -periaatteella.

3.Inhimillistä EU-politiikkaa: Huolehditaan kaikista kansalaisistamme, parannetaan erityisperheiden ja ikäihmisten asemaa ja elinoloja, vahvistetaan sosiaalista oikeudenmukaisuutta.