Vinkit: Oma piha lähin luonto

Monimuotoinen ja luonnonmuotoinen piha

Ilmaston ja ympäristön tila mietityttää meitä monia. Miten Euroopassa viedään eteenpäin ilmastotavoitteita, onko ne liian kunnianhimoiset vai liian vähäiset? EU-politiikka on monelle etäistä ja siksi on hyvä aina muistaa, että kaikki toiminta lähtee meistä itsestämme. Me kaikki voimme tehdä pieniä ja isoja tekoja arjessamme, jolla esimerkiksi voimme edistää luonnon monimuotoisuutta. Yksi tärkeimmistä asioista mielestäni on luontosuhde, jota meidän pitäisi vaalia vahvemmin. Tiedon ja taitojen välittäminen sukupolvelta toiselle luo yhteisöllisyyttä, lisää hyvinvointiamme ja antaa meille yhteenkuuluvuuden tunnetta toistemme ja luonnon kanssa.

Itselleni luonto, varsinkin luonnonvedet ja metsät ovat olleet läsnä aivan syntymästä saakka isovanhempien myötä. Toiset asuivat pientilalla Keski-Suomessa, jossa maalaistalon elämä antoi arvokkaita oppeja. Nykyisinkin vielä omistamme yhdessä sukulaisten kanssa isovanhempien aikanaan hoitamaa metsää, peltoja ja rantaa, ja saamme näistä nauttia ja huolehtia. Toisten isovanhempien kanssa sain kokea Varsinais-Suomessa järvenrannalla mökkeilyn iloja aikuisuuteen saakka. Omat lapset ovat myös näistä nauttineet ja toivon aina, että voisimme antaa näitä kokemuksia myös tuleville sukupolville. Jokaviikkoiset metsäretket aikanaan meidän lapsiperheen arjessa olivat viikon kohokohtia. Nykyisin odotamme kesän tuloa, jotta pääsemme jälleen uimaan luonnonvesiin. Tänäänkin hellepäivän päätteeksi suuntaamme Espoon järvistä nauttimaan.

Pientalo- ja vapaa-ajan asumisen parhaita puolia onkin luonnonläheisyys, jonka erittäin moni nostaa ykkösasiaksi, kun kysytään miksi haluaa asua pientalossa tai mökkeillä. Tänä päivänä oman pihan entistä monipuolisempi käyttö kiinnostaa yhtä useampia, myös luonnon vaaliminen koetaan tärkeänä. Esimerkiksi se, miten omaa pihaa voisi rakentaa huomioiden paremmin luonnonmukaisuus ja monimuotoisuus. Suosittuja pihaelementtejä perinteisen hyötykasvipuutarhan lisäksi ovat nykyisin muun muassa erilaiset hyönteisbaareja tai pörriäishotelleja. Pihoilla halutaan oleskelutilojen vaihtelua, terasseja ja luonnontilaa. Tässä blogikirjoituksessani muutama vinkki miten pääset alkuun. Lisäksi myös linkkejä, mistä saa lisätietoja aiheesta.

Voit tehdä monenlaisia toimia, riippumatta siitä onko pihasi pieni tai iso. Itse olen jäsenenä monissa kansalaisjärjestöissä, joista saa erinomaista tietoa ja apua. Esimerkiksi Suomen Omakotiliitosta saa jäsenetuna muun muassa piha- ja puutarhasuunnittelua, jota kannattaa hyödyntää, jos ei tiedä mistä lähtisi liikkeelle. Neuvojana toimiva Kirsi Tuominen kertoi huhtikuisessa webinaarissa (tallenne jäsenille saatavilla myös jälkikäteen) että samalla kun edistää luonnonmukaisuutta, säästää myös työtä sillä ykkösvinkki oli, että kannattaa jättää osa nurmialueesta leikkaamatta, jotta pölyttäjille on tarjolla monenlaisia kasveja pihamaalla. Täältä voi lukea lisää https://www.omakotiliitto.fi/asuminen/artikkelit/nain_omakotitontti_muuttuu_monimuotoiseksi_pihaksi

Vedenhallinta on myös mahdollista järjestää monin tavoin, esimerkiksi jättämällä päällystämättömiä alueita, joihin vesi pääsee imeytymään. Kasvit ja pensaat ja tilan salliessa myös vesialtaat tuovat monipuolisuutta puutarhaan. Suunnittelussa kannattaa myös ottaa huomioon talon rakennusaika, jota kautta voi saada mukavaa talon ja pihan yhteneväisyyttä. Istuttamalla erilaisia puita, pensaita ja kukkia luot erilaisia elinympäristöjä eri eliölajeille. Kun jätät osan pihasta luonnontilamaiseksi, annat osan pensaistakin kasvaa rauhassa ja rakennat kivikkoja, luot suojaa ja piilopaikkoja eläimille. Monelta pihalta on rakentamisen myötä kadonneet vanhat tutut siilimmekin. Kasvienhoidossa kannattaa käyttää luonnonmukaisia kasvinsuojelu- ja lannoitusmenetelmiä ja välttää kemiallisten torjunta- ja lannoiteaineiden käyttöä.

Hyviä vinkkejä löytyy myös Marttojen kotisivuilta Luonnonmukainen piha | Martat  Sieltä löytyy tietoa aloittelijan pihaan, miten sadevedet voit hyödyntää ja miten rakentaa kerroksellisuutta. Onpa myös kiinnostavaa tietoa, miten rakennat itsellesi metsäpuutarhan, eli luonnonvaraisen metsän rakenteen ja toiminnot huomioivan puutarhaistutuksen.

Viihtyisyyttä tuo myös lintujen seuranta. Juuri satuin lukemaan esimerkiksi mielenkiintoisen Ylen jutun verkossa, miten linnunlaulun kuuntelu lisää onnellisuutta. Jos oma piha antaa myöden, ehkä myös linnunpönttöjä löytyy pihaltasi?

Joten ei muuta kuin tutkimaan, innostumaan, suunnittelemaan ja toteuttamaan. Tärkeintä on aloittaa, valmista ei puutarhassa taida tulla koskaan! Muista myös kysyä tutuilta ja naapureilta hyvät vinkit itsellesi myös sekä jakaa omat hyvät havainnot. Annetaan osan pihastamme elää vapaana, vaikka luonnon niittynä. Luonto saa tehdä omaa työtään. Näin voimme seurata lähietäisyydeltä luonnon elämää, tarjoamme lapsillemme mahdollisuuden rakentaa omaa luontosuhdetta sekä lisätä omaa hyvinvointiamme iästä riippumatta.

Myös ruokaviraston luonnon monimuotoisuuden webinaarisarja on mielenkiintoinen, siinä on asiaa maatalouden monimuotoisuudesta alan asiantuntijoiden kertomana. Sarja kertoo viljelykasvien valinnan vaikutuksesta sekä siitä, miten voit lisätä monimuotoisuutta pelloilla. Webinaarisarja auttaa niin suunnittelussa kuin perinnebiotoopin hoidossa. Sivuille tästä

https://www.ruokavirasto.fi/tuet/maatalous/luonnon-monimuotoisuus-maatilalla/webinaarisarja-maatalousluonnon-monimuotoisuudesta

VAPAA-AJAN ASUKKAIDEN kannalta rantavyöhykkeen hoitaminen ja rannan kunnostaminen ovat tärkeitä. Monimuotoisuutta voi hyvin lisätä ranta-alueilla että kunnostuksessa ottaa huomioon pölyttäjät sekä niittykasvit, huomioiden myös virtavesialueet sekä puustoiset reunavyöhykkeet. Ajankohtainen luentosarja löytyy https://www.maajakotitalousnaiset.fi/hankkeet/vesienhoidon-luonnon-monimuotoisuuden-ja-maiseman-kannalta-optimaalinen-rantavyohyke

Rannan kunnostamisessa kannattaa tutustua edelleen ajantasaiseen julkaisuun Rehevöityneen järven kunnostus ja hoito, mikä auttaa rehevöityneen rannan kunnostamisessa http://hdl.handle.net/10138/38819

Luonnonsuojeluliitto julkaisi 30.5 myös hyvät ohjeet miten voit auttaa pölyttäjiä kukkasin istuttamalla loppukesällä kukkivia perhoskasveja. Lue lisää TÄSTÄ.