Lämmitystavat muuttuvat

Suomalaiset pientalot ovat olleet etukenossa ottamassa käyttöön uusia lämmitysmuotoja. Ilmalämpöpumput, maalämpöpumput ja vesi-ilmalämpöpumput ovat olleet jopa vuosikymmeniä käytössä. Uudet pientalot ovat tänä päivänä myös hyvin energiatehokkaita. Lue lisää Pientaloteollisuuden sivuilta TÄSTÄ nykyaikaisista valinnoista pientalojen lämmitysmuodoiksi.

Kun tiedämme, että pientalot ovat halutuimpia asumismuotoja (lue esimerkiksi asumistoiveista lisää TÄSTÄ Pientaloteollisuuden näkemyksiä), meidän tulee tarjota myös kestäviä vaihtoehtoja rakentamiseen ja lainsäädäntöön ei tule luoda liian yksityiskohtaisia ja teknologiaspesifejä määräyksiä. Vastuullinen rakentaminen nykyaikaa.

Uuden rakennusten energiatehokkuusdirektiivin myötä tullaan siirtymään entistä vahvemmin paikalla tuotettiin energiaan sen lisäksi, että talon tulisi olla nollapäästöinen (zero emission building) nykyisen lähes nollapäästöisen (nearly zero emission building) sijaan. Lue Ympäristöministeriön tiedote uudesta direktiivistä TÄSTÄ. Lue 29.5.2024 voimaan tullut EU:n rakennusten energiatehokkuusdirektiivi TÄSTÄ.

Tässä tarvitaan teknologian kehittymistä, jotta kuluttajat voivat valita markkinoilta kustannustehokkaat ja ympäristöystävällisen lämmitysmuodot. Neuvonnan tulee olla entistä kotitalouskohtaisempaa, samalla kun meidän tulisi kerätä suurempia remonttiryhmiä ja lähteä toteuttamaan yhteishankintoja suomalaisten kotien remontoimiseksi.

Suomen olosuhteet kuitenkin huomioiden on aina muistettava huoltovarmuus ja Pohjois-Suomessa jopa ympärivuotinen lämmitystarve. Vuonna 2022 Omakotiliiton tekemän Suomalaisten kotien energiakyselyn mukaan omakotitaloissa on nykyisin vallalla hybridilämmitys, joka oli myös keskeinen huoltovarmuustekijä pientaloille energiakriisivuotena. Vastausten (lähes 5000) mukaan lämmitysmuotojen kirjo oli valtava: jopa 165 eri lämmitysyhdistelmää. Yleisin oli sähkölämmitys, ilmalämpöpumppu ja takka. Lue lisää kyselystä Omakotiliiton sivuilta TÄSTÄ ja tapahtumasta eduskunnassa TÄSTÄ.

Myös vapaa-ajan asunnoilla energiakriisi vauhditti energiaremontteja. Tätä asiaa Suomen ympäristökeskus tutki osana mökkeilyn hiilijalanjäljen laskurin kehitysprojektia. Lue lisää mökkien energiamuutoksista Omakotiliiton sivuilta TÄSTÄ.